Cologne public library in Kalk

08 Oct 2018

As one of the most challenging old industrial areas of Cologne (Germany), the Kalk area wanted to reinvent itself by breathing new life into its community. A modern, technologically advanced and interactive library was a first step toward an open community and a contemporary Kalk.

Social inclusion at Stadtbibliothek Köln

The idea was to create non-commercial place that was inviting to international visitors and set the tone for people to meet, find information and share knowledge. All ages, from children to the elderly, had to be accommodated. The final goal was for all visitors to have the same opportunities to work, read, learn, play, or simply meet up.

From Playing Games to Serious Design Thinking

The initial idea revolved around social inclusion for younger visitors by adding a gaming station to the library’s youth section. However, after hosting a workshop, working with the local team and talking to stakeholders, it became clear to me that Kalk was ready for a bigger change. Rather than a simple gaming station, we used design thinking methods to redesign the entire library instead (in collaboration with  Julia Bergmann). But how could design thinking lead up to a social community? An integrated approach that involved the citizens was the answer. Thanks to the cooperation of Kalk locals, user surveys were collected so the new library would fit perfectly into the community. The opportunity to influence change proves that a good story has the power to enthuse stakeholders; people felt not only heard but listened to. All parties shared a vision of a third place that their neighborhood could be proud of and call home.

The opportunity to influence change proves that a good story has the power to enthuse stakeholders.

Aat Vos

Creative Guide

To bring residents together, openness is an important factor. How can a library convey openness in multiple ways? Literally staying open for longer hours and even without staff, the Kalk library adopted an open library concept. As a very diverse community, the concept of open minds is also a priority. Being open to other languages, different ages and cultures is reflected in the library’s interior which includes a multi-lingual media selection, furniture suitable for seniors, a children’s playground and an entire floor for teenager with interactive screen. The concept of openness not only welcomes all residents but also provides flexible and unexpected uses of this shared space.

Together with the Kalk inhabitants we developed an inclusive and interactive concept; this is community engagement at its best.

 

Building A Digit-all Community in an urban public space

Kalk is the district with the highest percentage of migrants in Cologne. One of the main causes of inequality is people not having the same opportunities as others. It is therefore no coincidence that the Kalk neighborhood now houses one of the most innovative libraries in Germany, including a digitecture project. Bremen artist group Urbanscreen created a unique interactive art project where children and adolescents can experiment with large-scale digital works of art together with local artists.

What should have been a gaming station turned into a local living room with a technological edge. Instilling a sense of pride and identity in the community, library is a stepping stone towards a more vibrant urban community. Social architecture presents opportunities for learning to people of all ages and backgrounds, making this library an innovative, interactive and inclusive place for all.

Project credits Kalk Library

Kalk Library is a co-creation of Aat Vos (design, strategy, creative director – aatvos.com) and Andreas Franke of FRANKE Architektur | Innenarchitektur (design & engineering partner – frankearchitektur.de) and Cologne Public Library, in collaboration with bibliotheca (Open Library concept, self check 1000 and open+ system – bibliotheca.com), Urbanscreen (interactive screen The Wall – urbanscreen.com), Mandelartz Schreinerwerkstätte (manufacturer of parts of the shelf landscape and the wooden table top – thomas-mandelartz.com).

Newsletter

X

Newsletter

Lets start sharing

As a creative guide, my main motivation is to add value. By subscribing to my newsletter you will be kept informed about my projects, work method and vision.