Amsterdam Bijlmer Library

30 Jan 2017

The Bijlmer public library is one of many chapters of the Public Libraries of Amsterdam. This organization has introduced a new approach that will allow a fresh breeze to rustle through its many branches; each library is set to become a more relevant place on a neighborhood scale.

Stocking up the shelves with something new

Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA, Public Libraries of Amsterdam) wanted to revive multiple library branches by letting each collaborate with at least one second organization. The former library in Bijlmer (OBA Bijlmerplein) was made up of one main ingredient: shelving. With a purely institutional look, it lacked general appeal and had only a slight connection to the local neighborhood. The library’s interior had to be rethought and brightened up with a cool concept, but that wouldn’t be enough. The library had been neglected for a while and wasn’t even top-of-mind for the local people because it lacked character. The library’s housemate, a second organization, would help it stand out.

The library interior had to be rethought and brightened up with a cool concept, but that wouldn’t be enough.

Aat Vos

Creative Guide

The OBA decided to cooperate with the institution that the Bijlmer library shares a roof with, Imagine IC. This institution focuses on capturing heritage; bringing the past to life in modern ways, such as through digital storytelling, galleries and image archives. Imagine IC is a museum of the history and the culture of Bijlmer, it infused the library with a sense of pride in its heritage. This pride translated to the local inhabitants, the cooperation of these two institutions created a sense of belonging for both the institution and the visitors. This public space now confidently projected local identity on a neighborhood scale.

Bringing the branch back to life

As the two organizations were successfully cooperating and transferring knowledge to one another while making library visitors curious, it was time to focus on the library’s interior design. As said, the library had intimidating shelving all around, which we turned into book walls that stretched through the library and were intentionally broken up, either with seating or gathering areas, so as not to be overwhelming to the eye. Additionally, many bookshelves were now mobile as they had wheels; the environment could be shifted around as needed. We also included study areas, lockers, and a kid’s corner, among other facilities. The use of round, organic shapes balanced out the rectangular shelves and books, giving the library a more welcoming touch. This library branch was now alive and well, drawing energy from its patrons. Thanks to having reaffirmed its origin and its identity, this branch was finally able to grow back its roots.

Project credits OBA Bijlmerplein

Client: Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA, Public Libraries of Amsterdam)
OBA Bijlmerplein is a co-creation of Aat Vos (design concept, strategy, art direction) and Mars Interieurarchitecten (design, engineering).

Newsletter

X

Newsletter

Lets start sharing

As a creative guide, my main motivation is to add value. By subscribing to my newsletter you will be kept informed about my projects, work method, vision and a lot of other interesting stuff.