Press

Here you can find information about press releases, together with a press kit downloadable. 

OBA VAN DER PEK: EEN ‘THIRD PLACE’ DIE ALS THUIS VOELT

Datum: 7 april 2017

Op zaterdag 8 april 2017 vindt de officiële publieksopening plaats van OBA Van Der Pek in Amsterdam-Noord. De bibliotheek is gevestigd in een karakteristiek Amsterdamse Schoolgebouw, een landmark aan het bekende Mosplein dat bruist van de creativiteit en ondernemerslust.

De OBA heeft creative guide en architect Aat Vos gevraagd het interieur van OBA Van der Pek te ontwerpen naar zijn visie op ‘third places’, openbare plekken die een waardevolle bijdrage leveren aan een vitale samenleving.

Martin Berendse, directeur OBA: ‘OBA Van der Pek is een buurtgerichte ontmoetingsplek in de sfeer van Noord. Al bijna 100 jaar is het Mosplein het culturele hart van Noord. Het is fantastisch dat OBA Van der Pek hier nu onderdeel van gaat uitmaken. In de vestiging heeft Aat Vos een huiselijke en uitnodigende sfeer weten te creëren, waar jong en oud zich welkom voelen. Met een kinderhoek op de begane grond, studie- en werkplekken op de eerste etage en een multifunctionele ruimte op de tweede etage. In OBA Van der Pek gaan uiteenlopende activiteiten worden georganiseerd, zoals debatten, lezingen of workshops.’

Aat Vos vult aan: ‘Met het iconische vrijstaande Amsterdamse Schoolpand van OBA Van der Pek is het stedelijk weefsel van Noord een snoepje, noem het gerust een bonbon, rijker. Het pand is prachtig gerestaureerd door SeArch Architects. Een ontwerp van het interieur heeft een hoog uitnodigend karakter waarbij de nadruk ligt op elkaar ontmoeten. De nieuwe bibliotheek zal vóór alles een inspirerende verblijfsruimte zijn die buurtbewoners bij elkaar brengt, van elkaar laat leren en met elkaar laat samenwerken. Een ‘third place’ die als thuis voelt en waar je terecht kunt voor een boek tot een bakje koffie. OBA Van der Pek is méér dan alleen een bibliotheek.’

Huiselijk

Houten elementen en kleuren, zoals rood-, bruin- en grijstinten zorgen voor een huiselijke sfeer in het voormalige winkelpand. Opvallende interieurelementen zijn onder meer de werkplekken aan de vides en de doorlopende boekenkasten langs de wanden van de vides. Naast de koffiehoek beschikt het gebouw ook over een publiek toegankelijk royaal balkon. Deze kenmerken geven OBA Van Der Pek een eigen en verticaal karakter wat bijdraagt aan een prettige ‘Experience’. Dat is een van de pijlers die samen met ‘People’, ‘Product’, ‘Place’ en ‘Future’ centraal staan in het boek van Aat Vos dat onlangs is uitgekomen: 3RD4ALL, How to Create a Relevant Public Space.

Manifest voor de nieuwe publiek ruimte

De ‘derde plek’ ofwel een third place is de plaats waar je verblijft als je niet thuis of op je werk bent. Het zijn vaak publieke ruimtes, van bibliotheken tot cultuurhuizen en van parken tot start-up cafés.
In zijn nieuwe boek belicht Aat Vos de vijf belangrijke pijlers die deel uit maken van een vitale publieke ruimte. Zijn visie en bevindingen worden ondersteund door meer dan twintig diepte-interviews met autoriteiten op het gebied van onder meer stedenbouw en planning, economie, architectuur, design, gaming, sociologie en communicatie, zoals auteur Joseph Pine (auteur van The Experience Economy), Sergio Dogliani (Idea Stores, London) en Karim Rashid (designer). Kleurrijke beeldreportages van inspirerende third places en city tours met openbare hotspots maken het beeld van de nieuwe publieke ruimte compleet. Het boek is een uitgave van nai010 uitgevers.

How To Create a Relevant Public Space – Third Places for All

Auteur: Aat Vos | € 44,95 | ISBN 978-94-6208-351-6 | hardcover | 280 p |  24 x 31 cm | nai010Uitgevers

Project credits

OBA Van der Pek
Interieurontwerp: aatvos i.s.m. Mars Interieurarchitecten
Architectuur, restauratie pand: SeArch Architects (Amsterdam)

Over de OBA:

De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat uit een Centrale OBA en 25 wijkvestigingen in de gemeente Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA inspireert alle Amsterdammers om te blijven leren en maakt kennis, cultuur en informatie voor iedereen bereikbaar en toegankelijk. De OBA stimuleert reflectie, ontmoeting en betrokkenheid bij stad en buurt.  Met 176.000 leden, ruim 3,5 miljoen bezoekers en 7.000 activiteiten per jaar is de OBA de meest bezochte culturele ontmoetingsplaats in Amsterdam. www.oba.nl

Over Aat Vos:

Aat Vos heeft een unieke kijk op openbare plekken en ruim twintig jaar ervaring met het ontwerpen van bibliotheken. Hij heeft op dit terrein veel prijzen gewonnen en was betrokken bij het herontwerpen van een groot aantal bibliotheken in Nederland en Europa. Door samen te werken met bewoners, professionals en andere betrokken, brengt Aat Vos publieke ruimtes naar een hoger niveau en vormt ze om tot stedelijke huiskamers. Eén van de meest inspirerende projecten is de veelbesproken Biblio Tøyen in Oslo, Noorwegen. Zijn bibliotheken-nieuwe-stijl zijn toonbeelden geworden van geslaagde ‘third places’. Hoewel Aat Vos is gespecialiseerd in bibliotheken zijn de principes die hij volgt universeel toepasbaar. www.aatvos.com


Masterclass

PRESS KIT: OBA Van der Pek

Download the press kit containing the following: - Logos - Press information - Photography

Newsletter

X

Newsletter

Lets start sharing

As a creative guide, my main motivation is to add value. By subscribing to my newsletter you will be kept informed about my projects, work method, vision and a lot of other interesting stuff.